woensdag 8 april 2015

Mogelijkheden met porselein


A.  Gegoten porseleinen vaas versnijden en delen erop boetseren

Eerst een dunne vaas gieten met porselein gietklei. In leerhard stadium de wand van de vaas perforeren met verschillende boortjes. Met porselein  delen erop boetseren. Vervolgens biscuit bakken. Binnenkant glazuren met transparant hoogglans + kleurpigmenten.

Bakken op 1140 °C.

 
 
 
 
B. Met schellak de vaas decoreren
Schellak is een afscheidingsproduct van een schildluis die leeft op ficusbomen in de (sub)tropen. De schellak breng je met een kwastje aan op de rauwe ongebakken droge porselein.


1. Op een droge ‘beendroge’ vaas wordt met een potlood de lijnen weergegeven van het ontwerp.
2. Schellak wordt opgelost in spiritus en moet 24 staan om op te lossen. Vervolgens wordt de oplossing goed doorgeroerd voor gebruik.
3. De schellak wordt met een kwast aangebracht.

4. Als de schellak is opgedroogd wordt met een vochtige spons het porselein weggewassen waardoor de wand dunner wordt.
5. In de delen porselein die zijn afgedekt met schellak kan geen water komen.
6. Na het bakken op 1240 °C schijnt het licht door de dunne delen. De met schellak afgedekte delen zijn dikker en blijven donker.

 C. Mocha techniek
Deze decoratietechniek kan ook op gewone klei worden uitgevoerd. Op porselein echter heb je vaak mooier resultaat vanwege de witte ondergrond. Serviesgoed dat met deze techniek behandeld is, wordt in het Engels ‘mocha ware’ genoemd, omdat het lijkt op de agaatsteen die in het Arabische Mokka werd verhandeld. De vloeistof bestaat uit een aftreksel van tabak.1. De leerharde vaas wordt op z’n kop boven een emmer gezet. Met een kan wordt vrij natte porseleinslib over de vaas gegoten
 
2. Snel hierna wordt met een pipet de mocha-oplossing (met verschillende kleurpigmenten) in de nog vochtige porseleinslib aangebracht. Er ontstaan een soort boomstructuren
3. je kunt dit uitvoeren met verschillende oplossingen met kleurpigmenten of oxides. Hierna wordt de vaas gedroogd en  biscuitgebakken (evt geglazuurd en wederom gebakken).
 

Detail van mocha-decoratie

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten