A.
Gegoten porseleinen vaas versnijden en delen erop boetseren
Eerst een dunne vaas gieten met
porselein gietklei. In leerhard stadium de wand van de vaas perforeren met
verschillende boortjes. Met porselein delen erop boetseren.
Vervolgens biscuit bakken. Binnenkant glazuren met transparant hoogglans +
kleurpigmenten.
Bakken
op 1140 °C.
B. Met schellak de vaas decoreren
Schellak is een afscheidingsproduct van een schildluis die leeft op
ficusbomen in de (sub)tropen. De schellak breng je met een kwastje aan op de
rauwe ongebakken droge porselein.
1.
Op een droge ‘beendroge’ vaas wordt met een potlood de lijnen weergegeven van
het ontwerp.
|
2.
Schellak wordt opgelost in spiritus en moet 24 staan om op te lossen.
Vervolgens wordt de oplossing goed doorgeroerd voor gebruik.
|
3.
De schellak wordt met een kwast aangebracht.
|
4. Als de schellak is
opgedroogd wordt met een vochtige spons het porselein weggewassen waardoor de
wand dunner wordt.
|
5. In de delen
porselein die zijn afgedekt met schellak kan geen water komen.
|
6. Na het bakken op
1240 °C schijnt het licht door de dunne delen. De met schellak afgedekte
delen zijn dikker en blijven donker.
|
1.
De leerharde vaas wordt op z’n kop boven een emmer gezet. Met een kan wordt
vrij natte porseleinslib over de vaas gegoten
|
2.
Snel hierna wordt met een pipet de mocha-oplossing (met verschillende
kleurpigmenten) in de nog vochtige porseleinslib aangebracht. Er
ontstaan een soort boomstructuren
|
3.
je kunt dit uitvoeren met verschillende oplossingen met kleurpigmenten of
oxides. Hierna
wordt de vaas gedroogd en
biscuitgebakken (evt geglazuurd en wederom gebakken).
|
Detail
van mocha-decoratie
Geen opmerkingen:
Een reactie posten